Het kerkgebouw

De Vereniging van Vrijzinnig Godsdienstigen verzocht in 1925 de architect H.H. Krabshuis een kerkgebouw te ontwerpen. Uiteindelijk werd als voorbeeld de Bilthovense Woudkapel genomen. Het uitgevoerde ontwerp heeft late Jugenstil / Art Deco-invloeden en behoort tot de zogenaamde  Amsterdamse School
De bouwkosten ad ƒ 68.000,-- werden geheel door de vrijzinnig protestanten in Almelo opgebracht. 
Op 13 maart 1927 vond de feestelijke opening van de Bleekkerk plaats aan de Bleekweg (de Bleekweg bestaat niet meer, het kerkgebouw ligt thans aan de Hofstraat).

 

De Bleekkerk is een zogenaamde kruiskerk met zadeldaken, die in het centrum samenkomen. Boven de entree ziet u ook een zadeldakvorm, boven de deur een luifel, en daarboven een spitsboogvenster met glas-in-lood ramen. 
Alle ramen van de kerkzaal zijn in glas-in-lood uitgevoerd. Grote spitsboogramen met veelkleurig glas vindt u ook in de zijgevels. De overige ramen zijn rechthoekvormig met een roedeverdeling. Alle glas-in-lood ramen zijn in de periode 2000-2003 gerenoveerd door de Vriezenveense glaskunstenaar Wil Wessels en deels voorzien van beschermende voorzetpanelen. 

Het orgel, in 1949 gebouwd door G. van Leeuwen & Zonen te Leiderdorp, is afkomstig uit de eerder afgebroken Molenkampsparkkerk en werd in 1998 geplaatst in de Bleek.

 

Kerkgebouw De Bleek


glas-in-lood raam


orgel


organist Gosse Boonstra
Organist Gosse Boonstra

 
In 2005 is het bijgebouw achter de kerk drastisch vernieuwd en uitgebreid. Men heeft nu de beschikking over een grote -deelbare- zaal met moderne keukenfaciliteiten en meerdere kleine gebruiksruimten: voor foto's klik hier.

Medio maart 2006 werd het liturgisch centrum vernieuwd en aangepast.
Ook hierin zijn weer late Art Deco-invloeden te vinden.

 

 Klik voor meer foto's van het interieur op
interieurfoto's-serie 1  |  interieurfoto's-serie 2  |  interieurfoto's-serie 3

Plaatsen van de torenspits

 In 2008 werd de kerk verrijkt met een torenspits, voorzien van 

een klok, waarvan het geluid harmoniëert met de overige 

kerkklokken in het centrum.

 


Haan”  title=
 
 

 


Een fraai stuk handwerk leverde de in Neede woonachtige koperslager Jan Janssen . Hij dekte niet alleen de torenspits met koper maar construeerde ook de torenhaan met windwijzer. Ook maakte Janssen het bijzondere messing doopvontdeksel, uitgevoerd in hamerslag.


In alle vernieuwingen werd getracht de Art Deco-stijl te handhaven.

De Bleekkerk staat op de gemeentelijke Monumentenlijst.

Een uitgebreide architectonische beschrijving ligt op de leestafel in de kerk om mee te nemen. U kunt deze ook aanvragen via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Additional information