Zin in opvoeding

gespreksavonden voor ouders van jonge kinderen

 

Opvoeding 1 

Ouders zijn er, vaak onbewust de hele dag mee bezig: met opvoeden. Soms is het een hele klus, soms gaat het vanzelf. Soms geniet je ervan, soms raak je wanhopig. Wat willen we onze kinderen leren? Hoe speelt het geloof een rol in de opvoeding? Wat is 'zinvol' opvoeden?


Vaak doe je dingen gewoon en gaat het zoals het gaat. Maar soms is het goed om er eens over na te denken en om van anderen te horen hoe zij het doen. Wat is precies opvoeden? Volgens het woordenboek: grootbrengen, lichamelijk en geestelijk vormen.


We voeden op terwijl we samen boodschappen doen, terwijl we ons kind naar bed brengen, terwijl we vakantie vieren. De hele dag door leren onze kinderen van ons: niet alleen van wat we zeggen, maar ook van wat we doen. En wij leren van onze kinderen: zijn geven ons vaak een nieuwe kijk op dingen.


Sytze de Vries schrijft in een gedicht:

Jij kleine tijdgenoot
met je verwondering
om veel wat mij ontgaat,
met duizend tranen
om wat mij niet meer beroert.
Neem jij mij bij de hand
naar alles wat ik niet meer weet?


Opvoeden is een avontuur voor jou en je kind(eren). Het kan het leven verrijken - en je soms slapeloze nachten geven. Het laat je niet onberoerd: door kinderen op te voeden gebeurt er ook iets met jezelf.


'Zin in opvoeding'  is bedoeld om op een inspirerende manier na te denken over opvoeden. Wat is de zin ervan? Hoe leer je een kind omgaan met zingevingsvragen? En hoe hou je er als opvoeder zin in?


Elke avond bestaat deels uit informatie en achtergronden, bijvoorbeeld over hoe je omgaat met 'waarom-vragen' van kinderen, hoe je met kinderen kunt bidden, geloofsfeesten viert, hoe je om kunt gaan met boosheid etc.


Een ander wezenlijk deel van de avonden zijn gesprekken met ervaringsdeskundigen: andere ouders. Hoe doen zij het? Zo kun je ideeën en inspiratie opdoen en neem je even de tijd om stil te staan bij het waarom en waartoe. Zin-vol, vast en zeker.


We komen bij elkaar in De Lichtkring, een kleine sfeervolle zaal bij het huis van Monica Schwarz, predikante van De Bleek, Beethovenlaan 10. Er zijn vier zin-in-opvoedings avonden per jaar, één per seizoen.

 

wie:       ouders van kinderen in de basisschool leeftijd
leiding:  da. Monica Schwarz
data:     ma 16 oktober 20 - 22 uur   
             ma 27 november 20 - 22 uur
plaats:   De Lichtkring, Beethovenlaan 10 
kosten:  vrijwillige bijdrage voor koffie en materiaal
opgave: noodzakelijk i.v.m. de beperkte ruimte:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of tel. 0546-840484

Additional information